Всички новини
Начало Новини
Facebook Споделяне
Share on facebook

Европа Директно - Сливен организира Форум "Бъдещето на Европа"

20 април 2018 г.(петък), 10:00 ч., Зала „Май” - гр. Сливен

Европейски информационен център „Европа Директно” – Сливен, с подкрепата на Община Сливен, организира публиченфорум, посветен на Българското председателство на ЕС и Бъдещето на Европейския съюз.

По време на форума участници от Бургас, Стара Загора, Ямбол и Сливен ще имат възможност да дискутират с ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България – Огнян Златев какви са ползите на България от членството в ЕС и и какво е бъдещето на Съюза.

Проф. д-р Ингрид Шикова– член на екип Европа, професор по политики на ЕС към катедра „Европеистика” в СУ „Св. Климент Охридски”ще представи европейската перспектива на Западните Балкани и европейския бюджет след 2020 г. в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС.

В рамките на събитието Добрина Милушеваот Национален център за контакт къмПрограма „Европа за гражданите” ще представи какви са възможностите за финансиране по програмата за организациите и институциите от региона.

Събитиетоще се проведе на20 април2018г.  (петък) от 10:00 ч. до 12:30 ч. в зала „Май” – Община Сливен.

За повече информация:

 

е-мейл: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

телефони: 044 411 832 или 0882 73 01 88

 

Европа Директно – Сливен

 

Еманюел Макрон ще обсъди бъдещето на Европа с евродепутатите

Френският президент Еманюел Макрон ще бъде четвъртият европейски лидер, който участва в дебат относно бъдещето на Европа с евродепутатите във вторник от 11 ч. българско време.

Това ще бъде четвъртият от поредица дебати между държавни и правителствени ръководители на ЕС и евродепутатите относно бъдещето на Европейския съюз след ирландския министър-председател Лео Варадкар на 17 януари, хърватския министър-председател Андрей Пленкович на 6 февруари и португалския министър-председател Антонио Коща на 14 март. Следващият европейски лидер, който ще направи обръщение пред Парламента, ще бъде белгийският министър-председател Шарл Мишел по време на майската пленарна сесия в Брюксел.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни и президентът на Френската република Еманюел Макрон ще проведат двустранна среща, която ще бъде последвана от престочка в 10.55 ч. българско време, точно преди дебата.

Можете да гледате пленарния дебат и престочката чрез EP Live и EbS+.

Допълнителна информация

Еманюел Макрон е министър на икономиката, индустрията и цифровизацията от август 2014 до август 2016 г. Печели президентските избори като основател на движението „Напред!“ (на френски: “En marche!”), основано на 6 август 2016 г. На 7 май 2017 Еманюел Макрон е избран за осмия президент на Петата френска република.

Биография на френския президент Еманюел Макрон

 

Мария Габриел в интервю за македонската информационна агенция МИА: Западните Балкани заемат много важно място в дневния ред на ЕС

 

Мария Габриел в интервю за македонската информационна агенция МИА: Западните Балкани заемат много важно място в дневния ред на ЕС

В ексклузивно интервю за македонската информационна агенция МИА комисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел говори за очакванията от първата по рода си среща на високо равнище посветена на цифровизацията на Западните Балкани (Western Balkans Digital Summit),която ще се проведе на 18 и 19 април в Скопие. Комисар  Габриел подчертава, че цифровизацията е важна за региона, защото благодарение на нея може да се ускори процесът на европейска интеграция на страните – тя може да допринесе и за повече прозрачност, и за развитието на съдебната система и правовата държава, и за икономическия напредък.

Европейската комисия очаква страните от Западните Балкани да излязат с конкретни предложения за проекти в дигиталната сфера - проекти, които да са от полза за потребителите в краткосрочен и дългосрочен план. На база на тези проекти ще може да се определи сумата, която е нужна за тяхното реализиране, и дали тя отговаря на средствата налични в европейския бюджет, заявява комисар Габриел.

Основният проект засягащ региона, по който Мария Габриел работи от самото си встъпване в длъжност като комисар, е намаляването на цените на роуминга със страните от ЕС. Тя коментира, че проектът е сложен, всеобхватен и много деликатен от правна и икономическа гледна точка. Комисарят споделя, че преговорите с телекомите продължават, но се надява на срещата през месец май в София посветена на Западните Балкани да може да се представи пътна карта за реализирането на този проект.

По повод предстоящата среща през май в София Мария Габриел е категорична, че няма значение, дали тя ще се нарече "среща за разширяването", или не. По-важно е да се предложат конкретни стъпки, за да се случи това разширяване.

В интервюто комисар Габриел говори и за скандала с личните данни във Фейсбук, като пояснява как новото европейско законодателство в тази област може да предотврати подобни злоупотреби в бъдеще.

 

Оригиналният текст на интервюто с комисар Мария Габриел ще откриете тук.

 

Младежки дебат в Бургас: Накъде отива Европа?

Накъде отива Европа? Искаме да чуем Вашето мнение.

На 27 април 2018 г. от 11.00 ч. в зала „Изток“ на Бургаския свободен университет ще се проведе дискусия с млади хора под надслов „Накъде отива Европа?“, организирана от Бюрото на Европейския парламент в България. Това е вторият от серия младежки дебати, имащи за цел да предоставят платформа на младите хора да изразят своите виждания и очаквания, свързани с бъдещото развитие на Европейския съюз.

В събитието ще вземат участие Ивайло Калфин, бивш член на Европейския парламент, Ралица Ковачева, преподавател от Журналистическия факултет на Софийския университет, и Милен Балтов, заместник-ректор по научноизследователската дейност и международното сътрудничество в Бургаския свободен университет. Модератор на дебата ще бъде Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България.

Дебатът ще се проведе на 27 април 2018 г., петък, в зала „Изток“ на Бургаския свободен университет, от 11:00 до 12:30 ч. под формата на дискусия с кратки встъпителни изказвания на участниците в панела и въпроси от публиката.

Основните теми са:

‒         Как ще се отрази излизането на Великобритания от ЕС?

‒         Какви приоритети да бъдат заложени в следващата многогодишна финансова рамка?

‒         Какви са рисковете за Европа от евентуална търговска война със САЩ?

‒         Какви са ползите от разкриването на перспективи за членство в ЕС за страните от Западните Балкани?

‒         Какво влияние оказват фалшивите новини върху обществените нагласи и политическите процеси?

‒         Какви промени искат да видят в Европа младите хора след изборите за Европейски парламент догодина?

Събитието е вторият от серия младежки дебати, имащи за цел да бъдат обсъдени предизвикателствата пред ЕС в средносрочен план и да предоставят платформа на младите хора да изразят своите виждания и очаквания относно бъдещото развитие на европейския проект.

Следващият град, където ще се проведе такъв младежки дебат, е Благоевград (на 21 май). До края на годината Бюрото на ЕП в България ще чуе мнението и на младежи от Варна, Велико Търново и Пловдив. В началото на 2019  г. резултатите от всички тези срещи ще бъдат обобщени на един голям младежки форум в столицата, който ще очертае очакванията на младите българи за изборите за Европейски парламент през май същата година.

Регистрация за участие в дебата

Програма на младежкия дебат "Накъде отива Европа" в Свищов   

 
Още статии...
Търси в сайта

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес1191
mod_vvisit_counterВчера674
mod_vvisit_counterТази седмица4352
mod_vvisit_counterМиналата седмица6520
mod_vvisit_counterТози месец18613
mod_vvisit_counterМиналият месец26352
mod_vvisit_counterОбщо636211

Your IP: 23.20.245.192
bestkinky.com hard-extreme.com