Съвместно изявление по повод на Международния ден на жената през 2018 г.
Начало Новини Съвместно изявление по повод на Международния ден на жената през 2018 г.
Facebook Споделяне
Share on facebook

Съвместно изявление по повод на Международния ден на жената през 2018 г.

8 март 2018 г.

Равенството между жените и мъжете е една от основните ценности на Европейския съюз, залегнала в нашите договори. Съюзът ни е пионер в борбата с дискриминацията, основана на пола, и можем да бъдем горди с постигнатия напредък: Европа е едно от най-безопасните места, където има и най-много равнопоставеност за жените в света.

Работата ни обаче не е приключила — пътят за постигане на пълно равенство на практика е все още дълъг. Жените и момичетата все още се сблъскват с тормоз, малтретиране и насилие. Те все още твърде често срещат пречки в преодоляването на „стъкления таван“, по-ниското заплащане и по-малкото възможности за кариера и бизнес развитие.

Ние искаме момичетата и жените да постигнат равенство във всички сфери на живота: достъп до образование, равно заплащане за равен труд, достъп до водещи позиции в дружествата и в сферата на политиката, както и защита от насилие.

Поощряването на ръководната роля на жените и икономическото овластяване е абсолютен приоритет за нас. Европейският съюз предложи нови законодателни мерки за подобряване на равновесието между професионалния и личния живот на работещите родители и лицата, полагащи грижи, и план за действие с цел премахване на разликата в заплащането между половете; също така полагаме усилия да служим за пример: през февруари 2018 г. броят на жените на ръководни позиции в Европейската комисия достигна 36 %, тоест с 11 % повече от началото на нашия мандат през ноември 2014. Председателят Юнкер пое ангажимент ттози дял да достигне 40 % до 31 октомври 2019 г. в края на нашия мандат.

Също така сме последователни в насърчаването на равенството между половете и овластяването на жените във всички аспекти на всички наши политики, както в рамките на ЕС, така и във външните ни действия. Нашата политика допринася за общото успешно изпълнение на целите за устойчиво развитие и на програмата за жените, мира и сигурността. Тазгодишното издание на Европейските дни на развитието ще се съсредоточи върху жизненоважната роля на жените и момичетата в устойчивото развитие, тяхното равнопоставено участие и ръководна роля във всички сфери на живота. Освен това тази година ЕС е начело на инициативата „Призив за действие за защита срещу основаното на пола насилие“, която обединява повече от 60 държави и организации, които се стремят да гарантират, че в ситуации на хуманитарна криза се вземат мерки срещу основаното на пола насилие.

Европейският съюз помага на жени и момичета в целия свят, които са в движение или разселени, които са жертви на насилие, например чрез инициативата „Във фокуса на вниманието“, или които са изключени от образованието, равния достъп до здраве и услугите по семейно планиране, пазара на труда и политическия живот в по-общ план. Над 15 милиона момичета в целия свят, които са в начална училищна възраст, не посещават училище; затова ЕС помага за насърчаване на достъпа до образование в Африка, Латинска Америка, Близкия изток и Югоизточна Азия.

Равенството между половете не е само въпрос на справедливост и правосъдие в Европа — то е и необходимост за постигане на траен мир, сигурност, развитие, икономически просперитет и растеж в световен план.

Инвестициите в потенциала на жените и момичетата са инвестиция в цялото ни общество. Отговорността пред обществото се носи колкото от мъжете и момчетата, толкова и от жените и момичетата.

 

Подписали изявлението:

Франс Тимерманс — първи заместник-председател на Комисията

Федерика Могерини — върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Комисията

Юрки Катайнен - Заместник-председателят на Комисията който отговаря за заетостта, растежа, инвестициите и конкурентоспособността*

Гюнтер Йотингер — комисар, отговарящ за бюджета и човешките ресурси

Йоханес Хан — комисар по въпросите на европейската политика за съседство и преговорите за разширяване

Невен Мимица — комисар по въпросите на международното сътрудничество и развитието

Димитрис Аврамопулос — комисар по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството

Мариан Тейсен — комисар по въпросите на заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност

Пиер Московиси, комисар по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз

Христос Стилианидис— комисар по въпросите на хуманитарната помощ и управлението при кризи

Виолета Булц, комисар на ЕС по въпросите на транспорта*

Вера Йоурова — комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете

Тибор Наврачич — комисар по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта

Корина Крецу — комисар по въпросите на регионалната политика

Карлош Моедаш — комисар по въпросите на изследванията, науката и иновациите

Мария Габриел — комисар на ЕС по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество

 
Търси в сайта

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес115
mod_vvisit_counterВчера669
mod_vvisit_counterТази седмица115
mod_vvisit_counterМиналата седмица6205
mod_vvisit_counterТози месец15931
mod_vvisit_counterМиналият месец27087
mod_vvisit_counterОбщо607177

Your IP: 54.224.94.8
bestkinky.com hard-extreme.com