10 години членство в ЕС –европейските фондове са допринесли БВП да е с 9,3% по-висок
Начало Новини 10 години членство в ЕС –европейските фондове са допринесли БВП да е с 9,3% по-висок
Facebook Споделяне
Share on facebook

10 години членство в ЕС –европейските фондове са допринесли БВП да е с 9,3% по-висок

София, 30март 2017 г.

10 години членство в ЕС –европейските фондове са допринесли
БВП да е с 9,3% по-висок

На 30март 2017 г. от 10.00 ч. в Дома на Европа в София бешепредставен доклад за ползите и предизвикателствата от членството на България в Европейския съюз. Докладът е изготвен от екип от изследователи на Центъра за либерални стратегии по заявка на Европейската комисия в България и Информационното бюро на Европейския парламент. С него стартира проектът #BG10xEU, свързан с десетата годишнина от присъединяването на България към ЕС. Пълен запис от събитието може гледате тук.

Георги Ганев (вляво) и Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии

©AP Images/Европейски парламент/Информационно бюро в България 

Събитието откриха ръководителите на двете представителства – Огнян Златев и Теодор Стойчев. Даниел Смилов и Георги Ганев представиха изводите от основните теми в доклада, сред които политическите и икономически аспекти от членството, политиките на ЕС в полза на гражданите, образование, наука и култура, както и ефектите от външната политика на ЕС.

Даниел Смиловпредстави политическите аспекти на членството и сподели, че ако трябва да избере един идентификатор, който доказва позитивното му въздействие, то това е отношението на политическите партии към Европейския съюз. Основните сред тях приемат Европейския съюз като нещо от ключова важност и не подлагат под въпрос членството на България.

С помощта на ЕС страната преминава по-леко през трите най-големи кризи от последните десет години: икономическата рецесия, фалита на КТБ и миграционната криза от 2015 г. Неслучайно българските граждани продължават да са сред тези, които дават най-високо доверие на ЕСспоред Д. Смилов. Съюзът изиграва особена роля и за реформата на съдебната система и борбата с корупцията, не като институция, която налага, а като партньор, който изготвя политики, предлага ги и извършва мониторинг. Това е механизъм от нов тип, който осъществява диалог между европейските институции и правителството с цел да държи пред погледа на обществото необходимите реформи.

В края на експозето си ДаниелСмилов завърши с коментар за нуждата България да бъде в групата на държавите, които се стремят към повече интеграция. Според него не трябва да ползваме ЕС единствено като вносител на стабилност, а да се стремим да станем активен член в укрепването на определени политики и неговото заздравяване.

Членството на България в Европейския съюз играе несъмнено положителна роля и за икономическото развитие на страната, значима и ясно видима още в предприсъединителния период, като оттогава България постига и най-силните си икономически резултати след 1989 г. Георги Ганчев заяви, че в периода от стартирането на преговорите за членство през 1999 г. до присъединяването на страната към ЕС през 2007 г. БВП на глава от населението по покупателна способност нараства от 27% до 40,8% от средното за ЕС, като през 2016 г. достига 48,1%. Наличието на европейските фондове е довело до БВП с 9,3 % по-висок, заетост с 4,8 % по-висока и безработица с 4,0% по-ниска, отколкото биха били при нулеви трансфери до 2015 г. За десетилетието от членството на България в ЕС износът от страната на високотехнологични продукти и на услуги от областта на информационните и комуникационните технологии е нараснал повече от двойно, а делът на този износ в общия износ от страната се е увеличил от под 7 до над 10 процента.

Публиката и интернет зрителите имаха възможност да се включат в дискусията с цел финализиране на доклада, чийтоокончателен вариант ще бъде представен на 9 май за Деня на Европа.

 

За контакти:

Теодор Стойчев

Ръководител
Информационно бюро на Европейския парламент в България

http://www.europarl.europa.eu/pdf/divers/wm_phone.png

(+359) 2 985 35 45

http://www.europarl.europa.eu/pdf/divers/wm_portable.png

(+359) 878 85 35 14

http://www.europarl.europa.eu/pdf/divers/wm_mail.png

Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

 

 

www.europarl.bg

EPIOSofia

http://www.europarl.europa.eu/pdf/divers/wm_twitter.png

@EP_Bulgaria

 

©AP News / Европейски парламент/Информационно бюро в България

 
Търси в сайта

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес257
mod_vvisit_counterВчера550
mod_vvisit_counterТази седмица3875
mod_vvisit_counterМиналата седмица4487
mod_vvisit_counterТози месец18734
mod_vvisit_counterМиналият месец30503
mod_vvisit_counterОбщо666835

Your IP: 54.80.189.255
bestkinky.com hard-extreme.com