Европейският парламент откри Дома на европейската история
Начало Новини Европейският парламент откри Дома на европейската история
Facebook Споделяне
Share on facebook

Европейският парламент откри Дома на европейската история

 Дом на Европейската история - Откриване на постоянна експозиция © European Union 2017 - Source : EP

 

На 5 май 2017 г. на официална церемония председателят на Европейския парламент Антонио Таяни откри Дома на европейската история заедно с бившия председател на Парламента д-р Ханс-Герт Пьотеринг (председател на Управителния съвет на музея) и професор Влодзимеж Бородзей (председател на Академичния комитет). Музеят е бъде отворен за посетители от 6 май.

Председателят на ЕП Антонио Таяни заяви: „Това е домът на ценностите, които споделяме, на събитията, които сме преживели заедно. Това е не само Дом на европейската история, а и Дом на европейската идентичност и европейската памет“.

Бившият председател на ЕП и председател на управителния съвет на музея д-р Ханс-Герт Пьотеринг заяви: „Домът на европейската история има за цел да помогне на гражданите да влязат в бъдещето мъдро и уверено, бъдеще, което от днешна гледна точка изглежда тревожно и изпълнено със заплахи. Музеят е място, което ни показва динамиката на европейската история и ни дава възможност да разберем по-добре неотдавнашната ни история, както и настоящето“.

Професор Влодзимеж Бородзей, председател на Академичния комитет на музея, сподели: „Също както в Европейския съюз, работата на Дома на европейската история никога няма да бъде завършена. Винаги ще остане белегът на времето, в което ще се раждат нови версии на постоянната изложба и на следващите временни експозиции“.

Домът на европейската история има за цел да насърчи гражданите да осмислят и дискутират историята на Европа и европейската интеграция. Музеят се стреми да обогати знанията, да предизвика любопитство и с течение на времето да стане място за обмен на идеи, размисли и дебати за Европа и нейната история, свързващо хора, институции и други заинтересовани групи, занимаващи се с темата. Посетителите ще бъдат провокирани да дадат критична оценка на европейската история, нейния потенциал и бъдеще.

Експонатите в постоянната изложба на Дома на европейската история са събрани от около 300 музея и колекции от цяла Европа и извън нея. Моля, проверете уебсайта на музея за повече информация за неговите експонати и партньори.

„Взаимодействия. Векове на търговия, сблъсък и градеж“ е първата временна изложба на Дома на европейската история, която ще продължи до 31 май 2018 г. Изложбата представя и тълкува знакови моменти и забележителни истории за неочаквани срещи и обрати в европейското минало.

 

Българската следа

България също оставя своята следа в музейния проект на Европейския парламент. Част от постоянната експозиция „Идеи за държавно устройство в Европа“ е копие от Търновската конституция. Първият основен закон на Княжество България, който за времето си е един от най-демократичните и либералните на Стария континент, ще гостува в музея в Брюксел най-малко до 2021 г.

Като част от временната експозиция може да бъде видян Султански берат на Атанас Михайлов. Това е висока държавна заповед в Османската империя, която е издадена през 1831 г. от султан Махмуд II. Конкретният документ предоставя широки права и привилегии на търновския търговец Атанас Михайлов за свободна търговия в Европа, Персия и Индия. Бератът е изключително красив документ, който е дълъг 106 см и широк 8 см. Текстът е изящно изписан върху хартия, а с цел да бъде добре защитен е поставен в специална метална кутия. Езикът е османотурски с калиграфски оформен шрифт, използвано е червено и черно мастило. Документът е скрепен с императорския печат (султанска тугра) и печат на държавното данъчно управление.

И двата експоната са собственост на Регионалния исторически музей във Велико Търново, откъдето бяха любезно предоставени за целите на различните музейни сбирки в Брюксел.

В допълнение към своите експозиции Домът на Европейската история предлага и образователни програми, прояви за местната публика и гостите на Брюксел, както и публикации и набор от онлайн продукти.

Интернет-връзки: 

Уебсайт на Дома на европейската история

Аудиовизуални материали за Дома на европейската история, изграждането на колекцията, постоянната и временната изложба и откриването на събитията

 

Източник: Европейски парламент
 
Търси в сайта

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес230
mod_vvisit_counterВчера550
mod_vvisit_counterТази седмица3848
mod_vvisit_counterМиналата седмица4487
mod_vvisit_counterТози месец18707
mod_vvisit_counterМиналият месец30503
mod_vvisit_counterОбщо666808

Your IP: 54.80.189.255
bestkinky.com hard-extreme.com