Денят на Европа: Уроци от историята
Начало Новини Денят на Европа: Уроци от историята
Facebook Споделяне
Share on facebook

Денят на Европа: Уроци от историята

Денят на Европа: Уроци от историята


Франческо Фрези: Спомени от подписването на Римските договори

 

Денят на Европа, отбелязван на 9 май, ни напомня за дългия изминат път от войната към мира и сътрудничеството. На 9 май 1950 г. френският външен министър Робер Шуман описва една мечта за обединена Европа, която укрепва стъпка по стъпка и превъзмогва конфликтите. През 1958 г. тази мечта добива реални форми с Римските договори, създали основата на Европейския съюз. Франческо Фрези е един от хората, присъствали на подписването в Рим. Разговаряхме с него за необикновения път на европейския проект.


„Нашата голяма надежда беше, че Европа ще стане по-силна и ще продължи да се развива в икономически и политически план“, заявява г-н Фрези, който през 1957 г. е част от италианската делегация, подписала историческите договори от Рим. Той е работил в кабинета на тогавашния министър-председател на Италия Антонио Сени, а по-късно става служител в Европейската комисия. Във видео интервюто си г-н Фрези разказва любопитни подробности около подписването на Римските договори и споделя мислите си за развитието на ЕС в бъдеще.


„Дали Европа е под заплаха? Да, това е така“, посочва г-н Фрези и добавя: „За да се придвижим напред, ние трябва да се променим, но за това се изисква лидерство... Нека не чакаме решения от другите. Европа трябва да подобри себе си и да определи сама бъдещето си, съдбата, идентичността и ценностите си.“

РЕФ. : 20170505STO73505
 
Източник: Европейски парламент
 
 

 

 
Търси в сайта

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес1217
mod_vvisit_counterВчера674
mod_vvisit_counterТази седмица4378
mod_vvisit_counterМиналата седмица6520
mod_vvisit_counterТози месец18639
mod_vvisit_counterМиналият месец26352
mod_vvisit_counterОбщо636237

Your IP: 23.20.245.192
bestkinky.com hard-extreme.com